Senegal huldigt controversieel momument in

Senegal maakt zich op voor de inhuldiging van een gigantisch monument in het kader van de vieringen van 50 onafhankelijkheid van Frankrijk. Er zijn zowat 30 staats- en regeringsleiders van over de hele wereld uitgenodigd. Het "Monument van de Afrikaanse Renaissance" is evenwel controversieel om meerdere redenen.

Het monument is met 52 meter nog net iets groter dan het Vrijheidsbeeld in New York en kan van heinde en verre gezien worden. Het is opgetrokken op een heuvel buiten de hoofdstad Dakar en kostte zowat 28 miljoen dollar. Er is drie jaar aan gewerkt.

De meest gehoorde kritiek is dat het monument bijzonder veel geld heeft gekost, geld dat beter aan andere dingen zou zijn besteed. Zo krijgen vele inwoners van Dakar nog vaak te maken met stroomonderbrekingen en is de toestand van vele wegen erg slecht. "Dit monument heeft geen rekening gehouden met de stijgende levenskosten", klinkt het ook.

Bovendien werd het monument, een persoonlijk project van president Abdoulaye Wade, opgetrokken door Noord-Koreaanse arbeiders. Het zou ook seksistisch zijn, met een gespierde man en een schaars geklede vrouw met kind. .

De oppositie heeft een vette kluif aan het monument en organiseerde een grote betoging. "Een totem van schande en miserie", klinkt het. Ook uit Islamitische hoek is er kritiek, omdat het monument "niet-Islamitisch" zou zijn. De schaars geklede vrouw wordt door een plaatselijke imam een afgodin genoemd.

"Elk groot architecturaal project is controversieel, kijk maar naar de Eiffeltoren in Parijs", verdedigt Wade zich. Hij noemde het bouwwerk een wereldwonders. Andere voorstanders hopen dat het monument extra toeristen lokt en extra jobs zal creëren.