Vaticaan neemt afstand van vergelijking

Het Vaticaan heeft zich gedistantieerd van de vergelijking tussen antisemitisme en de aanvallen op de paus en de kerk wegens het pedofilieschandaal. Die vergelijking had de persoonlijke priester van de paus op Goede Vrijdag gemaakt.

De persoonlijke priester van de paus, Raniero Cantalamessa (foto), citeerde op Goede Vrijdag in bijzijn van Benedictus XVI uit een brief van een joodse vriend: "De stereotypes en het afschuiven van persoonlijke verantwoordelijkheid op een collectieve schuld herinnert me aan de beschamendste aspecten van het antisemitisme".

Cantalamessa zei ook dat de Joden in hun geschiedenis slachtoffer zijn geweest van collectief geweld. Hij citeerde dan de niet bij naam genoemde joodse vriend: "Met afschuw volg ik de agressieve aanvallen op de paus en de Kerk", luidde het.

Die uitspraak lokte felle kritiek uit, vooral uit Joodse hoek. De opperrabbijn van Rome zei dat hij de vergelijking "niet kon geloven".

"Ik ontken ten stelligste dat dit een door het Vaticaan geïnspireerde vergelijking is tussen het antisemitisme en de huidige situatie in pedofiliezaken", zei de woordvoerder van het Vaticaan. Wat de priester heeft geciteerd, was enkel een getuigenis van de solidariteit van een jood, zo zei hij. Het was absoluut geen aanval op de Joodse wereld en ook geen "passende vergelijking".