2009 was een topjaar voor valsemunters

2009 was een topjaar voor de valsemunters. Eurobiljetten zijn goed beveiligd tegen namaak, maar toch zijn in ons land vorig jaar 27.415 valse biljetten onderschept, vooral briefjes van 20 en 50. In 2008 werden er 20.738 valse biljetten gevonden.

De meest nagemaakte biljetten zijn die van 50 en van 20 euro, goed voor respectievelijk 46 procent en 36 procent van het totaal. Opmerkelijk is dat het aantal vervalste biljetten van 500 euro de laatste jaren verminderde, maar vorig jaar een stijging kende.

In heel Europa werden vorig jaar een record van 860.000 valse biljetten uit omloop genomen.

De Europese centrale banken werken aan de ontwikkeling van een nieuwe reeks bankbiljetten. Volgens minister van Financiën Didier Reynders (MR) zal de euro, dankzij een aantal nieuwe en makkelijk herkenbare veiligheidskenmerken, daardoor "zijn status als een van de best beveiligde bankbiljetten ter wereld kunnen behouden".