Boeren in India plegen zelfmoord na misoogst

In India hebben opnieuw tientallen boeren zelfmoord gepleegd. Na een compleet mislukte oogst beroofden zich binnen de tien dagen meer dan 30 katoenboeren van het leven in de regio Vidarbha in Centraal-India.

De meeste landbouwers hadden torenhoge schulden en zagen door de tegenvallende oogst en de sterke prijsdaling van katoen geen andere uitweg meer. "Er waren aanmaningen van de bank. Lokale kredietverstrekkers moesten betaald worden. We hebben zelfs geprobeerd onze ossen te verkopen, maar niemand had er belangstelling voor", zei landbouwer Baba Tekam. Zijn zoon Laxman behoort tot de jongste zelfmoordslachtoffers.

De voor de katoenteelt bekende regio Vidarbha ligt 600 kilometer ten noordoosten van de economische metropool Mumbai. Doordat duizenden boeren er zelfmoord plegen, haalde Vidarbha in het verleden meermaals de krantenkoppen als de "zelfmoordgordel" van India. Volgens de Indiase regering hebben sinds 1997 over heel het land ongeveer 180.000 met torenhoge schulden opgezadelde landbouwers een einde gemaakt aan hun leven. Het jongste officiële cijfer is afkomstig uit 2007, toen 16.600 boeren voortijdig uit het leven stapten. In 2006 waren er meer dan 17.000 zelfmoorden.

De Indiase regering had begin 2008 een hulppakket van omgerekend bijna 10 miljard euro voor de landbouwsector goedgekeurd, waarmee de schulden van 30 miljoen kleine boeren kwijtgescholden konden worden. Burgerrechtenactivisten zeggen echter dat het programma slechts telt voor kredieten bij banken, maar niet bij lokale kredietverstrekkers. Daardoor kan slechts een deel van de getroffen boeren van de regeling profiteren.