Brits koppel verliest beroep na kus

In Dubai is een Brits koppel veroordeeld tot een maand gevangenisstraf omdat ze elkaar in het openbaar op de mond hebben gekust. Het beroep dat ze tegen de straf hadden aangetekend, is verworpen.

De feiten vonden plaats in november. Ayman Najafi (24) en Charlotte Adams (25, grote foto) kusten elkaar in een restaurant in het Jumeirah Beach Residence en werden opgepakt na een klacht van een lokale vrouw. Die was gechoqueerd  en beschuldigde hen van "het overtreden van de kuisheidswet". De vrouw zelf had de kus niet gezien, maar haar 2-jarige dochter wel.

Het koppel besliste om meteen in beroep te gaan. Ze argumenteerden dat ze elkaar op de wang kusten en dus de wet niet hadden overtreden. Ze moeten ook 1.000 dirham boete betalen, zowat 200 euro, wegens de consumptie van alcohol.

Volgens hun advocaat is het probleem vooral dat een van de beschuldigde Britten van moslim-origine is. Mogelijk willen de plaatselijke autoriteiten een voorbeeld stellen.

Het gebeurt wel vaker dat buitenlanders zulke "overtredingen" begaan, maar meestal knijpen de plaatselijke autoriteiten een oogje dicht omdat toeristen een belangrijke bron van inkomsten vormen, zegt professor John Strawson, een specialist in islamitische rechtspraak, aan de BBC.