Nieuw Eugeen Van Mieghem Museum gaat open

De schilderijen van de Antwerpse schilder Eugeen Van Mieghem (1875-1930) zijn voortaan ondergebracht in het pand La Rade vlakbij Het Steen in Antwerpen. De schilder verhuist zo naar de buurt van de haven, waar hij in 1875 geboren werd in een typisch havencafé. Het nieuwe museum gaat vandaag open voor het publiek.

Het Eugeen Van Mieghem Museum was tot vorig jaar gevestigd in een nieuwbouw op Linkeroever.

De nieuwe locatie op de Ernest van Dijckkaai is passend omdat de sociaal bewogen Van Mieghem deze buurt vaak schilderde, maar tegelijk ook ironisch. Het gerestaureerde pand La Rade was immers eigendom van een rijke reder. "Die rijke burgerij kocht zeker geen schilderijen waarop havenarbeiders te zien waren, mensen die voor hen werkten", zegt conservator Erwin Joos.

Van Mieghem was de schilder van het havenvolk: ontheemden, arbeiders, buildragers, zakkenmaaksters. Hij was vooral erg geboeid door de landverhuizers die in Antwerpen inscheepten naar de Nieuwe Wereld. Op het schilderij "De havenmeisjes" bijvoorbeeld liggen op de achtergrond de schepen van de Red Star Line.

De laatste jaren is de belangstelling voor Van Mieghems werk sterk toegenomen. Een tiental jaar geleden was zijn werk nog te zien in Ellis Island in New York, waar de landverhuizers destijds aan land gingen.