Olie lekkend schip bedreigt Great Barrier Reef

Voor de kust van Australië is een Chinees vrachtschip geladen met steenkool vastgelopen in de zone van het Great Barrier Reef, het grootste beschermde koraalrif ter wereld. Het schip lekt olie en dreigt in tweeën te breken.

Het 230 meter lange Chinese vrachtschip Shen Neng 1 is geladen met 65.000 ton kolen en heeft 950 ton brandstof aan boord. Nadat het in Gladstone kolen had geladen, voer het zaterdagavond in volle vaart op het rif.

Volgens de Australische autoriteiten hoorde het schip helemaal niet te varen op de plaats waar het is vastgelopen. Door een nog onbekende oorzaak was het blijkbaar meer dan 15 kilometer van zijn koers afgeweken.

Vanuit de lucht zijn al kleine olievlekken rond het schip te zien. "Maar tot nog toe zijn er geen grote lekken vastgesteld", zei Anna Bligh, de premier van de Australische deelstaat Queensland. Wel wordt gevreesd dat het schip in stukken zal breken en dat de brandstof dan in het water zal terechtkomen.

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Het kwetsbare ecosysteem is het leefgebied voor duizenden deels unieke koraal- en vissoorten. Het rif staat sinds 1981 op de Unesco-Werelderfgoedlijst.