Paus zegent de stad en de wereld

Vanop het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Rome heeft paus Benedictus XVI de traditionele paaszegen "Urbi et Orbi" uitgesproken, waarbij hij de stad en de wereld zegent. Ondanks het regenachtige weer keken tienduizenden gelovigen en toeristen toe.

Op Pasen vieren de christenen wereldwijd de verrijzenis van Jezus Christus. De paasviering werd dit jaar echter overschaduwd door de toenemende kritiek over kindermisbruik binnen de katholieke kerk.

Kardinaal Angelo Sodano (foto) hield net voor de viering een opmerkelijke toespraak. Hij richtte zich tot de paus en betuigde hem zijn steun nu de kerk zo zwaar onder vuur ligt en de paus zelf herhaaldelijk persoonlijk is aangevallen.

"De hele kerk is met u", sprak Sodano. Nooit eerder is een paasviering met een dergelijke boodschap aan de paus geopend.

Paaszegen in 65 talen

Na de paasviering hield de paus een toespraak vanop het balkon van de Sint-Pietersbasiliek en sprak er zijn paaszegen uit in 65 verschillende talen, waaronder het Nederlands. Vorig jaar waren er dat maar 63. De paus leerde het voorbije jaar een woordje Kazachs en IJslands bij. Uiteindelijk zegende Benedictus de stad en de wereld met het traditionele "Urbi et Orbi".

Gisteravond had de paus in de Sint-Pietersbasiliek al de paaswake gevierd. In het voorportaal van de kerk werd de paaskaars aangestoken en naar de Sint-Pietersbasiliek gebracht.