Schrijver Rudy Kousbroek (80) is dood

De Nederlandse schrijver en essayist Rudy Kousbroek is vanmorgen overleden. Hij is onder meer bekend van het boek "De aaibaarheidsfactor" en schreef jarenlang stukken voor de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Kousbroek is 80 jaar geworden.

Kousbroek werd op Sumatra geboren. Tijdens de Japanse bezetting zat hij in verschillende kampen. In 1992 schreef hij daarover zijn meest bekende boek "Het Oost-Indisch kampsyndroom". In 1946 verhuisde hij weer naar Amsterdam.

Hij studeerde wis- en natuurkunde en Japans en Chinees. In Amsterdam leerde hij jonge schrijvers zoals Hugo Claus en Remco Campert kennen. Met Campert richtte hij in 1950 het tijdschrift Braak op.

Vanaf eind jaren 60 schreef hij voor het Algemeen Handelsblad en voor Vrij Nederland. Hij is onder meer bekend van het boek "De aaibaarheidsfactor", dat wordt gezien als een hoogtepunt in de Nederlandse poezenliteratuur.

Zijn essays werden gebundeld in 9 "Anathema's". In 1975 kreeg hij de P.C.Hooftprijs voor essayistiek voor zijn hele oeuvre. Volgens het NRC Handelsblad was hij "een rationalist die hield van de polemiek". Hij bestreed elke vorm van denken die niet op de rede was gebaseerd en wees bijvoorbeeld religie krachtig af.

De laatste jaren had Kousbroek grote problemen met zijn gezondheid. In 2004 en 2006 was hij nog lijstduwer voor de Partij voor de Dieren.