Vlaanderen beleeft jaarlijkse wielerhoogdag

Vlaanderen is er weer massaal op uitgetrokken om de 94e Ronde van Vlaanderen te volgen. Het slechte weer schrikte de mensen blijkbaar niet af, al werd het iets beter weer in de namiddag. Er is sprake van 600.000 tot 700.000 toeschouwers en vaak stonden de mensen rijendik.

Het startschot werd vanmorgen gegeven om iets voor tien uur op de Brugse Grote Markt (foto's). Het regende er, maar toch was er veel volk komen opdagen om een glimp op te vangen van de bijna 200 renners die op het startpodium verschenen, onder wie wielervedetten als Lance Armstrong, Mark Cavendish, Fabian Cancellara en Tom Boonen.

Sommige wielerfanaten hadden al donderdag of vrijdag de verplaatsing naar het parcours gemaakt met de camper, om er zeker van te zijn dat ze een goede plaats zullen hebben wanneer het magische moment eraan komt en de renners voorbijschuiven. Zij zagen hoe in een rechtstreeks duel Cancellara wegreed van Boonen op de Muur van Geraardsbergen en solo naar de overwinning fietste.

Gisteren hadden de wielertoeristen al het goede voorbeeld gegeven. Zij reden dan al hun Ronde van Vlaanderen, in een korte of langere versie of zelfs het hele parcours. Ook zij werden aangemoedigd door toeschouwers op onder meer de Muur en de Bosberg, twee scharnierpunten in volle finale van de Ronde.

Op en langs het parcours werden ruim 640 agenten, signaalgevers, stewards en leden van de hulpdiensten ingezet om alles in goede banen te leiden.

Nog dit: er waren dit jaar opvallend veel Belgische vlaggen tussen de traditionele Vlaamse leeuwenvlaggen. Het ging om een initiatief van de Belgische Alliantie, een actiegroep die niet politiek getint is maar een tegengewicht wil bieden voor de Vlaamse vlaggen.

Feest in Desselgem en Waregem

Het was vandaag ook een feestdag voor Desselgem, dat de titel "Dorp van de Ronde 2010" mocht dragen. De hele dag waren er activiteiten in Desselgem en Waregem, de stad waarvan Desselgem een deelgemeente is. Waregem en Desselgem waren de heimat van Briek Schotte tijdens diens koersjaren. Schotte overleed dag op dag 6 jaar geleden tijdens de Ronde van Vlaanderen, op 84-jarige leeftijd.