Zuid-Afrikaanse activist Terre'Blanche vermoord

In Zuid-Afrika is de blanke extreemrechtse activist Eugène Terre'Blanche vermoord. Terre'Blanche was de voorman van de extreemrechtse Afrikaner Weerstandsbeweging en een vurige aanhanger van de Apartheid in Zuid-Afrika.

Eugène Terre'Blanche (69) werd doodgeslagen in zijn eigen bed op zijn boerderij in Ventersdorp, in het noordwesten van het land. Twee jongeren van 15 en 21 jaar,  werknemers van Terre'Blanche, zijn aangehouden. Vermoedelijk is een ruzie over onbetaalde lonen de reden van de moord. Tijdens hun eerste verhoor zouden ze hebben aangegeven dat ze niet waren betaald voor hun werk op de boerderij.

De Afrikaner Weerstandsbeweging zegt dat de dood van Terre'Blanche gewroken zal worden, maar vraagt haar leden wel kalm te blijven en niet meteen te reageren. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft de moord veroordeeld en noemde het een vreselijke daad. Zuma roept tegelijkertijd de bevolking op om kalm te blijven.

De voorbije weken waren er al raciale spanningen in Zuid-Afrika, onder meer omdat een jeugdleider van het ANC, de partij van Zuma, het lied "Vermoord de Boeren" weer van onder het stof had gehaald. Zuma vroeg de bevolking uitdrukkelijk om de moord op Terre'Blanche niet te gebruiken om nog meer verdeeldheid in het land te zaaien, maar gewoon als een moord te zien, die het gevolg is van een arbeidsgeschil.

"God gaf ons het recht op Zuid-Afrika"

Eugène Terre'Blanche was de zoon van een militair en werd zelf politieagent, maar hij raakte vooral bekend als politiek activist en als Boer. In de jaren 70 richtte hij de extreemrechtse Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) op. Een eigen staat voor het Boerenvolk, de nazaten van de Nederlandse immigranten in Zuid-Afrika, was zijn doel, de Engelsen in Zuid-Afrika zijn vijand.

De organisatie gebruikte nazistische symbolen en een discours over het door God zelf gegeven recht van de blanke Afrikaner op zijn land. Naarmate het systeem van Apartheid meer en meer onder druk kwam te staan, richtte de AWB zich vooral op de zwarte Zuid-Afrikanen.

In de aanloop naar de eerste democratische verkiezingen van 1994 bestormde de AWB gewapenderhand het gebouw waar de politieke onderhandelingen plaatsvonden. Na de machtsovername van Nelson Mandela speelde de AWB een steeds kleinere rol, maar Terre'Blanche is zijn ideeën altijd blijven verdedigen.

In 2001 werd Terre'Blanche naar de gevangenis gestuurd, onder meer voor een moordpoging op een zwarte veiligheidsagent. In 2004 kwam hij weer vrij.