"Datingsites manipuleren en bedriegen"

Op contactsites en bij relatiebureaus wordt vaak bedrog gepleegd, zo blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie OIVO. OIVO heeft het dan niet over bedrog door de kandidaten zelf, maar wel over de manieren waarop de datingsites en de huwelijksbureaus consumenten lokken.

OIVO onderzocht de praktijken van verschillende relatiebureaus en contactsites op het internet en bekeek hoe zij klanten lokken die op zoek zijn naar een partner. Bedrog blijkt daarbij schering en inslag te zijn, stelde de organisatie vast.

De relatiebureaus beschikken vaak over een te klein klantenbestand om een serieuze partner te vinden. Ze organiseren ontmoetingen met fictieve personen of met mensen die zij betalen. Soms moeten klanten ook eerst betalen voor ze in contact kunnen komen met een mogelijke partner, en zelfs dan is het nog niet zeker dat ze die ook te zien krijgen.

Vaak lopen er tactloze verkopers rond die toekomstige partners voorstellen die alleen bestaan in het hoofd van de verantwoordelijke van het bureau, zegt OIVO. Of je nu met een befaamd agentschap of met een relatiebureau op het internet in zee gaat, uitkijken is altijd de boodschap, is het advies.

Op internet is het erg makkelijk om allerlei diensten aan te bieden. De online datingbusiness is volgens OIVO dan ook vaak uit de lucht gegrepen, twijfelachtig of zelfs regelrecht bedrog of oplichterij. De klanten moeten bijvoorbeeld eerst een duur abonnement afsluiten dat maar weinig garanties biedt op een serieus contact.

Heel wat contact- en chatsites werken vaak met valse profielen. Bij bepaalde sites wordt alles in het werk gesteld opdat de klant zijn abonnement zou verlengen. Ontmoetingen worden bijvoorbeeld uitgesteld tot het abonnement is verlengd en nadien afgeblazen. De beheerders van de sites zetten animeermeisjes in om de chatgesprekken gaande te houden, alleen maar om de klanten te binden. Er wordt misbruik gemaakt van de zwakheid of de eenzaamheid van de consument om hem of haar te manipuleren, klaagt OIVO aan.

Ontevreden klanten stappen volgens de organisatie maar zelden naar de rechtbank om een terugbetaling van de gestorte sommen te eisen, omdat ze liever willen geheimhouden dat ze zich tot een huwelijksbureau of datingsite gewend hebben. Bovendien leidt een strafrechtelijke klacht niet noodzakelijk tot een veroordeling.

Meest gelezen