Witte gids niet meer automatisch geleverd

Vanaf volgend jaar wordt de witte gids niet meer automatisch geleverd. Dat besliste minister van Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Tot dit jaar krijgt iedereen een exemplaar die over een vaste telefoonlijn beschikt. Aan de gouden gids verandert niets.

Met zijn beslissing rekent Van Quickenborne erop dat hij jaarlijks 38.000 bomen en 1.512 ton CO2 kan besparen.

In 2009 werden ongeveer 3,7 miljoen witte gidsen verdeeld. Dit jaar is het laatste jaar dat iedere Belg die over een vaste telefoonlijn beschikt, een telefoonboek in de bus krijgt. Wie toch nog een witte gids wil, moet zich inschrijven via telefoon, e-mail of brief. Aan de gouden gids verandert er niets.

Op dit ogenblik bestaat er al een regeling waarbij burgers zich kunnen uitschrijven voor de automatische levering. Hiervan maakten amper 51.000 mensen gebruik. Van Quickenborne besliste nu om deze uitschrijfmogelijkheid om te vormen in een inschrijfactie.

De Open VLD-minister komt met deze maatregel op de proppen omdat de papieren versie volgens hem overbodig is. Internet en telefonische inlichtingendiensten zijn meer gebruikte alternatieven.

In een proefproject, waar negen gemeenten bij betrokken waren, gaf slechts drie procent te kennen de papieren versie te willen. "Het papieren telefoonboek is niet meer van deze tijd", aldus de minister. "Heel wat energie gaat naar de verdeling, maar de gids verdwijnt al te vaak in de papiermand."

Meest gelezen