98% van Citibankklanten aanvaardde compromis

In Brussel is een eerste korte zitting gehouden in het proces tegen Citibank en drie toplui. Duizenden Citibankspaarders kwamen bedrogen uit na het failliet van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Van de 4.144 gedupeerde klanten, hebben 4.059 een minnelijke schikking aanvaard, zo bleek vandaag.

Citibank wordt beschuldigd van bedrog bij het verkopen van financiële producten aan Lehman Brothers. Toen de Amerikaanse bank 2 jaar geleden failliet ging, was er een probleem met de spaargelden van duizenden klanten in ons land. De rekeningen werden bevroren en de klanten dreigden hun geld te verliezen.

Uiteindelijk werkte Citibank een minnelijke schikking uit, waarbij de klanten minstens 65 procent van hun tegoeden onmiddellijk konden recupereren. 4.059 van de 4.144 gedupeerde klanten hebben dat ook gedaan, zei de verdediging vandaag op het proces. Slechts 85 klanten zijn er niet op ingegaan. Omdat sommigen zich verenigd hebben, zijn er 57 burgerlijke partijen.

Later van de week wordt het proces voortgezet. Het Openbaar Ministerie wil eerst nog nieuw bewijsmateriaal op tafel leggen. De burgerlijke partijen zullen wellicht pas eind april of begin mei aan het woord komen.