"Wie nog asbak heeft staan, wordt bestraft"

Drie maanden na de invoering van het rookverbod in eetcafés zal er strenger worden opgetreden tegen zaken die het verbod niet naleven. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Eind vorig jaar raakten de Kamer en de Senaat het eens over de invoering van een algemeen rookverbod in de horeca ten laatste in juli 2014. In restaurants mag al enkele jaren niet meer gerookt worden, sinds begin dit jaar is het verbod uitgebreid naar cafés en brasserieën waar ook eten wordt geserveerd. Daar mag alleen nog gerookt worden in een aparte rookkamer.

Bij de invoering van het rookverbod in eetcafés kondigde de dienst Volksgezondheid aan dat ze in de eerste drie maanden van dit jaar preventief zoveel mogelijk eetcafés een bezoek wilde brengen. Het was de bedoeling vooral te informeren en te sensibiliseren, en niet meteen sancties op te leggen. Naar schatting 8.000 tot 9.000 eetcafés zouden Volksgezondheid over de vloer hebben gehad.

De gedoogperiode van 3 maanden is nu voorbij. Wie nu nog niet in orde is met het rookverbod, zal onverbiddelijk gestraft worden, zegt Paul Vandenmeerssche van Volksgezondheid. "Na 3 maanden moet het rookverbod in eetcafés nu toch wel voldoende bekend zijn. Een sticker te weinig kan nog door de beugel, maar wie nog ostentatief asbakken op de toog zet, hoeft op geen genade meer te rekenen", klinkt het in de kranten.

Niet alle uitbaters van eetcafés waren opgezet met het rookverbod en vonden dat ze te weinig tijd hadden om alles aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Ze vreesden ook een verlies aan inkomsten. Als ze het rookverbod invoerden, bleven de rokers weg. Ze konden er ook voor kiezen het roken níet te verbieden, maar dan moesten ze wel het eten van de kaart halen en bleven de eters weg.

Concrete cijfers over het aantal cafés dat voor de bereide maaltijden, en dus voor het rookverbod, heeft gekozen, zijn er volgens Volksgezondheid en Horeca Vlaanderen nog niet.