Arrestant komt om door harde politieaanpak

Een man uit Affligem is overleden aan de gevolgen van een inwendige bloeding, nadat hij overmeesterd werd door het Bijzonder Bijstandsteam van de politie. Dat blijkt uit de eerste vaststellingen van het parket.

Een 26-jarige man uit Affligem stierf op 6 januari in een Mortselse cel. Bij zijn arrestatie was hij verward en agressief, waardoor de politie de hulp inriep van een dokter. Het parket van Antwerpen besliste daarop dat de man moest worden opgenomen in de psychiatrie.

Bij de Broeders Alexianen in Boechout werd hij tot twee keer toe geweigerd. De politie schakelde het Bijzonder Bijstandsteam in voor de collocatie van de man. Daarbij werd geweld gebruikt, bevestigt het parket van Antwerpen. Het parket benadrukt wel dat het gebruikte geweld niet automatisch een misdrijf is.

Later diende een arts de jongeman een kalmeringsmiddel toe. Aanvankelijk dacht de politie dat de man daarop verkeerd reageerde, omdat hij misschien onder invloed was van drugs.

Het Antwerpse parket startte een onderzoek naar de precieze doodsoorzaak. Uit het onderzoek blijkt dat de man helemaal niet door die injectie is gestorven. Toen hij het middel toegediend kreeg, was hij zelfs al gestorven aan de inwendige bloeding. Een tweede onderzoek moet nu uitmaken of het geweld dat de politiemensen gebruikten evenredig was met de weerspannigheid en de agressie van de verdachte.

De ouders van de man konden het dossier inkijken en besloten een strafklacht in te dienen.