Bom ontploft vlak bij MI5 in Belfast

In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast is afgelopen nacht een bom ontploft vlak bij het hoofdkantoor van de Britse veiligheidsdienst MI5. Er vielen geen gewonden, maar er is wel materiële schade.

De bommenleggers zouden een taxichauffeur hebben gedwongen om de bom tot bij het hoofdkwartier van de MI5 te brengen. Voor de bom tot ontploffing werd gebracht, werd de veiligheidsdienst telefonisch gewaarschuwd, zodat zo'n 50 mensen nog geëvacueerd konden worden. Ook enkele huizen in de omgeving werden ontruimd. Er vielen dan ook geen gewonden.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar is wellicht het werk van het Real IRA, een splintergroepering van het IRA, dat zich al jaren verzet tegen het vredesproces in Noord-Ierland. Een jaar geleden schoot het Real IRA nog twee Britse soldaten en een politieagent dood. Het IRA zelf heeft enkele jaren geleden de wapens neergelegd.

De aanslag werd niet toevallig nu gepleegd. Vandaag wordt in Noord-Ierland namelijk de laatste stap in het vredesproces tussen protestanten en katholieken gezet. Politie en justitie komen opnieuw in Noord-Ierse handen. Zo krijgt Noord-Ierland voor het eerst in meer dan 30 jaar een eigen minister van Justitie.

Met deze historische stap zullen de vredesakkoorden van 1998 volledig uitgevoerd zijn. De zogenoemde Goede Vrijdag-akkoorden maakten een einde aan drie decennia van oorlog en bloedige aanslagen die aan zo'n 3.500 mensen het leven hebben gekost.