Chinese cargo vlotgetrokken aan koraalrif

Het Chinese cargoschip dat eerder van de maand was vastgelopen op 's werelds grootste beschermde koraalrif, het "Great Barrief Reef" voor de Australische kust, is na ruim een week vlotgetrokken. Het schip heeft ongeveer drie ton olie gelekt maar de milieuschade zou beperkt zijn.

Het schip, de Shen Neng 1, vervoerde kolen en is 230 meter lang. Reddingswerkers zijn drie dagen in de weer geweest om zoveel mogelijk zware dieselolie uit het schip te pompen. Daardoor werd het lichter, en kon van het rif worden losgetrokken.

Reddingswerkers willen het gehavende gevaarte nu zo snel weg krijgen, omdat in het gebied een storm wordt voorspeld de komende dagen.

De drie ton gelekte olie werd bestreden met chemicaliën en zou niet zoveel milieuschade hebben aangericht. Intussen willen de plaatselijke autoriteiten zwaardere boetes opleggen voor olievervuiling door schepen.

Volgens de premier van de Australische staat Queensland moet daarmee een sterk signaal worden gestuurd naar de bemanning van passerende schepen. Het Chinese schip was ver van de normale route afgeweken toen het vastliep.