In Kirgizië laat president Bakijev zich zien

In de Centraal-Aziatische republiek Kirgizië heeft de afgezette president Bakijev zich voor het eerst getoond aan zijn aanhangers. Bakijev was eind vorige week weggevlucht uit de hoofdstad Bisjkek, nadat de oppositie de macht had gegrepen.

Bij de rellen vorige week in Kirgizië vielen 81 doden. Bakijev wordt door zijn tegenstanders beschuldigd van diefstal en vriendjespolitiek, maar weigert af te treden.

In aanwezigheid van de pers praatte president Bakijev vandaag met de oversten van zijn geboortedorp waarnaar hij is gevlucht. Blijkbaar wil hij bewijzen dat hij hier nog gesteund wordt. Later sprak hij de andere dorpsbewoners toe in de tuin van zijn villa om zijn versie van de feiten te geven. "In Bisjkek proberen muiters oproer te organiseren en verdeeldheid te zaaien tussen het noorden en het zuiden. Dat moeten wij proberen tegen te houden" zegt de president.

Bakiyev weet dat de oppositie zijn vel wil. Die oppositie beweert overigens dat Bakijev een vuile truuk uithaalt door zich te verschansen in zijn dorp, tussen onschuldige burgers, die hij zou hebben omgekocht. Bakijev is alvast niet onder de indruk van de beschuldigingen. "Laat ze maar proberen mij te pakken te krijgen", zegt Bakijev.

"Laat ze maar proberen mij om te brengen. Dit zal alleen maar leiden tot bloedvergieten dat niemand zal kunnen verantwoorden", weet hij zelfverzekerd. Bakiyev laat nog weten dat hij de Verenigde Naties heeft gevraagd om de veiligheid te herstellen in Kirgizië.