Leterme: "Iedereen moet zenuwen beheersen"

De Franstalige christendemocraten van CDH vinden dat de voorstellen van Jean-Luc Dehaene, die een oplossing uitwerkt voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, veel te licht wegen. Premier Yves Leterme (CD&V) heeft vanuit Washington al gereageerd: hij roept op tot kalmte.

Het was Michel Konen, directeur communicatie van het CDH, die met het nieuws naar buiten kwam: "Wat er op dit moment op tafel ligt, is voor de Franstaligen totaal onvoldoende", klinkt het.

CDH doorbreekt daarmee als eerste onderhandelaar de stilte en lost een eerste schot voor de boeg van koninklijk opdrachthouder Dehaene. In principe moet die over een weekje zijn huiswerk helemaal af hebben. 

CDH-voorzitter Joëlle Milquet, die momenteel in het buitenland verblijft, wil geen details geven over wat er precies onvoldoende is, en wat in de plaats zou moeten komen. CDH hamert intussen op eenheid tussen de Franstalige partijen, die met "één gezamenlijke strategie" naar het communautaire front moeten trekken. Volgens Konen mogen de Franstaligen zich niet laten verdelen door de strategie van Dehaene, die tot nu toe de partijen apart heeft ontvangen. 

Uit de verdere onderhandelingen zal moeten blijken of er nog een compromis tussen Vlamingen en Franstaligen mogelijk is. Gisteren raakte bekend dat de Vlaamse partijen desnoods de splitsing van BHV eenzijdig zullen goedkeuren in de Kamer als er geen oplossing uit de bus zou komen.

Leterme: "Gemeenschappelijk doel dienen"

Yves Leterme, momenteel in Washington voor een internationale top over nucleaire veiligheid (grote foto), was niet gediend met de uitspraken van CDH. Hij eist dat iedereen zwijgt over BHV. Eerder had ook al Dehaene zelf om discretie gevraagd.

"Ik heb al vroeger gezegd dat iedereen nu zijn zenuwen moet beheersen en vooral het gemeenschappelijk doel moet dienen", zei Leterme. "Dat betekent een resultaat bereiken, en dat doe je niet door grote verklaringen af te leggen, maar door rond de vergadertafel je verantwoordelijkheid op te nemen." Leterme blijft intussen geloven in een oplossing voor BHV.