Nog negen lichamen in wrak Pools vliegtuig

In de wrakstukken van het verongelukte Poolse presidentiële vliegtuig bevinden zich nog altijd lichamen die nog niet zijn geborgen. Het lichaam van de vrouw van president Kaczynski is intussen wel gevonden.

Alle 96 inzittenden van het vliegtuig kwamen om het leven toen het toestel vorige zaterdag in de dichte mist neerstortte in het Russische Smolensk.

De Poolse procureur die het onderzoek leidt zegt dat er nog zwaar materieel aangevoerd moet worden om bepaalde delen van het vliegtuig te verplaatsen. Negen van de 96 slachtoffers zijn nog niet teruggevonden. Intussen is wel het lichaam geborgen van Maria Kaczynska (foto links), de vrouw van de omgekomen president Lech Kaczynski. De identificatie van de andere slachtoffers gaat nog altijd voort.

Nog volgens de procureur zijn er geen aanwijzingen dat er druk werd uitgeoefend op de piloot van het toestel om ondanks de mist toch te landen. Russische verkeersleiders hadden de piloot aangeraden om het toestel af te leiden naar een andere luchthaven, maar om een of andere reden heeft die dat niet gedaan. Het onderzoek van de zwarte dozen van het toestel, die intussen teruggevonden zijn, zal hierover meer duidelijkheid moeten geven.

Nationale rouw

In Polen gaat de nationale rouw voor de slachtoffers van het ongeval intussen voort. Het publiek zal morgen de gelegenheid krijgen om in het presidentiële paleis afscheid te nemen van de overleden president.  Zaterdag is er een officieel eerbetoon voor de slachtoffers. Normaal gezien zal dan ook de begrafenis plaatsvinden, maar de beslissing daarover zal pas later vallen, als er meer duidelijkheid komt over het bergen van de laatste slachtoffers.

Waarnemend president Komorowski heeft  aangekondigd dat hij dringend werk wil maken van nieuwe richtlijnen over de verplaatsingen van hoge legerofficieren. Bij het vliegtuigongeval is de top van het leger onthoofd door het overlijden van onder meer het hoofd van de generale staf en de chefs van het leger, de luchtmacht en de marine.

Die forse aderlating brengt de opdracht van de Poolse troepen in Afghanistan in gevaar. Er stonden juist nu 600 soldaten klaar om de 2.000 man sterke Poolse troepenmacht in Afghanistan te versterken. Het is ook onduidelijk hoe het nu verder moet met de plannen voor de hervorming van het leger en het afschaffen van de dienstplicht.