Obama is bezorgd over nucleaire terreur

In Washington, in de Verenigde Staten, start vandaag een internationale top over nucleaire veiligheid. 47 landen en organisaties nemen eraan deel.

Gastheer is de Amerikaanse president Barack Obama. Aan de vooravond van de top heeft hij zijn bezorgdheid uitgedrukt over de drang van terreurorganisaties om aan een kernwapen te geraken en dat ook te gebruiken.

"De grootste bedreiging voor de veiligheid, zowel op korte, middellange en lange termijn, is de mogelijkheid dat een terreurorganisatie de hand kan leggen op een kernwapen", waarschuwde Obama. "Dat is iets wat de veiligheidssituatie in dit land en over de hele wereld de komende jaren grondig kan veranderen. Als er ooit een dergelijke aanslag zou gebeuren in New York, Londen of Johannesburg, zouden de gevolgen op politiek, economisch en veiligheidsvlak verstrekkend zijn."

Grootste uitdaging voor de deelnemers aan de top is volgens Obama dan ook de beveiliging van het nucleaire materiaal, zeker voor de opkomende nucleaire kernmachten zoals Pakistan, China en India.

Iran en Noord-Korea zijn niet uitgenodigd op de topontmoeting. Het Westen vindt dat ze het non-proliferatieverdrag overtreden. Van beide landen wordt gevreesd dat ze aan een kernwapen werken. Iran staat officieel niet op de agenda van de top, maar zal er meer dan waarschijnlijk wel worden besproken.

Obama had nog lof voor Zuid-Afrika, het eerste land dat geen kernwapenprogramma meer heeft. Zuid-Afrika heeft de speciale status van "morele leider" verkregen omdat het vrijwillig zijn nucleaire arsenaal in de jaren 90 heeft afgebouwd, aldus de Amerikaanse president.