"Jongeren kiezen criminelen als hun helden"

Het was gisteren een dag van opmerkelijk veel geweld in Brussel. Twee keer viel er een dode bij een overval op een juwelier en 's avonds hebben jongeren in Sint-Gillis heel wat vernielingen aangericht. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) vindt wat er gebeurd is, ontolereerbaar.

De jongeren die gisteravond keet schopten in Sint-Gillis, zouden zich hebben willen wreken op de politie die 's ochtends een gezochte misdadiger had doodgeschoten op de Brusselse Ring. Minister Turtelboom vindt dit de wereld op zijn kop. "Het mag niet gebeuren dat er 's avonds rellen ontstaan, omdat de politie achter gangsters aanzit die bekend zijn omwille van vuurwapenfeiten", luidt het.

Volgens minister Turtelboom was de politie snel aanwezig. "We waren er met de helikopter, met twee waterkanonnen en met heel wat ondersteuning vanuit de federale politie." Ondanks de massale inzet van de politie gisteren vragen verschillende Brusselse politici vandaag meer geld voor blauw op straat.

Bij de rellen van gisteravond stonden er nog 30 agenten klaar, maar zij werden niet opgeroepen, omdat er al genoeg agenten ter plaatse waren.

Maar Turtelboom benadrukt dat niet alleen de politie de problemen zal oplossen. "Het is een samenlevingsprobleem, waarbij jongeren kiezen voor een criminele samenleving, waarbij criminelen hun helden zijn. Ze komen voor hen op en er ontstaan rellen als de politie een van de helden oppakt", zegt de minister.

"De oorzaak ligt bij twee verloren generaties die niet op de arbeidsmarkt zijn, die niet aan het werk zijn en die niet naar school gaan. Wij kunnen zorgen voor meer politie, maar we zullen ook in de diepte moeten werken en daar ligt ook voor Brussel zelf en belangrijke taak weggelegd", klinkt het nog.

De politie pakte 30 jongeren op, maar de meeste daarvan zijn vandaag alweer vrijgelaten. Eentje blijft aangehouden. Minister Turtelboom hoopt dat de jongeren snel een correcte straf krijgen. "Het is een belangrijk signaal dat ze niet zomaar rellen kunnen beginnen, omdat de politie iemand heeft opgepakt."