"Paus Benedictus XVI kan vervolgd worden"

Kan paus Benedictus XVI gearresteerd worden voor de pedofiele praktijken in de Kerk? De Britse schrijver en beroepsatheïst Richard Dawkins gelooft van wel. Samen met polemoloog en mede-atheïst Christopher Hitchens laat Dawkins onderzoeken of de paus vervolgd kan worden voor misdaden tegen de mensheid.

Ze willen dat Benedictus terecht staat voor zijn aandeel in het seksschandaal van de katholieke kerk. "We hebben het over een man die, zodra zijn priesters gesnapt worden met hun broek om hun enkels, instinctmatig het schandaal onder de tafel veegt en de jonge slachtoffers tot stilte veroordeelt", zegt Dawkins.

Paus Benedictus kwam dit weekend opnieuw in opspraak met de publicatie van een brief uit 1985 waar zijn handtekening onderstond. In de brief pleitte hij "het goede van de universele kerk" in aanmerking te nemen, tegen de schorsing van een Amerikaanse priester die zich schuldig gemaakt had aan zedendelicten tegen twee jongens.

Als het aan Dawkins ligt, wordt de paus in september in Engeland aangehouden wanneer hij een officieel bezoek zal brengen aan het land. De auteur van "God als misvatting" gelooft niet dat de paus een beroep kan doen op diplomatieke immuniteit. Hoewel het hoofd van de Katholieke Kerk doorgaans in het buitenland ontvangen wordt als staatshoofd, wordt het Vaticaan niet als staat aangemerkt door de Verenigde Naties.

"Het heeft geen bewaakte grenzen en geen volwaardige diplomatieke missies. Het wordt niet erkend in de internationale rechtspraak als een staat", zei Mark Stephens, de advokaat Dawkins en Hitchens, tegen de Guardian. "Mensen gaan er vanuit dat het vaticaan eeuwig bestaan heeft, maar het was in feite een uitvinding van Mussolini."

Britten niet verlegen om arrestatie meer of minder

De arrestatie van politieke of in opspraak geraakte grootheden houdt de Britten al langer bezig. In 1998 werd de nietsvermoedende Chileense dictator Augusto Pinochet aangehouden in Londen.

Hij werd gearresteerd onder hetzelfde juridische principe dat Dawkins (foto) en Hitchens op de katholieke topgeestelijke willen toepassen. En eerder dit jaar moest de Israëlische oud-minister Tzipi Livni haar vlucht naar Engeland afzeggen nadat Palestijnse activisten een rechter hadden overgehaald een arrestatiebevel voor haar uit te schrijven. Tony Blair zou ook op zijn tellen moeten passen. Vorige maand werd in Brussel een tweede poging gedaan tot een "burgerarrestatie" van de Britse oud premier.

Volgens de betrokken juristen zijn er drie mogelijkheden om de paus aan te pakken. Via het Internationaal Strafhof in Den Haag, middels een gerechtelijke vervolging in Engeland waar hem misdaden tegen de mensheid ten laste gelegd worden, of door een civiele procedure, aangespannen door een slachtoffer of een burger. Stephens zegt benaderd te zijn door zeven rijke individuen die geld geschonken hadden aan de Kerk en boos waren dat hun bijdragen gebruikt werden voor het afkopen van de slachtoffers. Deze mensen zouden mogelijkerwijs de paus kunnen vervolgen.

Dawkins' collega Hitchens zei: "Deze man staat niet boven de wet. De geïnstitutionaliseerde verdoezeling van kinderverkrachting is een misdaad die geen particuliere ceremonies van boetedoening eist, noch afbetalingen, maar rechtvaardigheid en straf".

Lia van Bekhoven