"Preventie, maar ook een harde beteugeling"

De organisatie voor ondernemers Unizo dringt aan op politieke en juridische actie om de veiligheid van elke handelaar te garanderen. Unizo reageert daarmee op de overvallen op juwelierszaken gisteren in Brussel. De organisatie pleit voor preventie, maar ook voor een harde beteugeling van criminaliteit.

De ondernemersorganisatie Unizo en haar Franstalige zusterorganisatie UCM reageren geschokt op de dood van een juwelier bij een overval op zijn zaak in Elsene. Ook de zelfstandigenorganisatie NSZ betreurt de overvallen op de juwelierszaken in Elsene én in Schaarbeek.

Zowel Unizo, UCM als het NSZ vragen een globale aanpak van de winkelcriminaliteit. Ze willen dat de overheid inzet op preventie, maar ook op een harde beteugeling van criminele feiten op zelfstandigen en hun klanten.

De organisaties pleiten voor meer politie in de handelscentra, voor een snelle rechtsgang waarbij de slachtoffers op de hoogte worden gehouden van hun dossier en specifieke slachtofferhulp voor de getroffen ondernemers en hun medewerkers.

"Lijst met maatregelen met verhoogde fiscale aftrek uitbreiden"

Het NSZ wil dat er meer aandacht is voor de veiligheidsinvesteringen en de gepaard gaande aftrek. Zo is de zelfstandigenorganisatie voorstander van het uitbreiden van beveiligingsmaatregelen met een rechtstreekse verbinding tussen de winkel en het politiekantoor.

"Een alarmknop die rechtstreeks in verbinding staat met de politie en intelligente camera's waardoor de politie in de meldkamer bij een alarm rechtstreeks kan zien wat er in de winkel gebeurt, zou een goede maatregel zijn", aldus het NSZ.

"Dankzij de al voorziene verhoogde fiscale aftrek is het betaalbaar, maar vooral efficiënter dan andere camerasystemen die alleen maar feiten registreren en waarbij de handelaar zelf nog de politie moet verwittigen."

De ondernemersorganisaties vinden het belangrijk dat de lijst met veiligheidsmaatregelen die voor de verhoogde fiscale aftrek in aanmerking komen, nog wordt uitgebreid en versoepeld.

"Liever geen wapens bij de juweliers"

De beroepsfederatie van de juweliers vraagt strenge straffen voor overvallers. De vereniging reageert daarmee op de twee gewapende overvallen.

De beroepsvereniging geeft ook het advies aan juweliers om geen wapens te bezitten, maar de keuze is uiteindelijk aan elke juwelier zelf. "Het is beter om zich goed te verzekeren en zich passief proberen te verdedigen. Maar men leeft in een vrij land en iedereen doet wat men wil", zegt Marc Tensen van de beroepsfederatie.

"Ik denk dat de juwelier in een vlaag van woede of van onmacht heeft gehandeld. Hij heeft het niet willens nillens gedaan", aldus Tensen.