"Verlucht de klaslokalen eens wat vaker"

Klaslokalen worden te weinig verlucht. Dat blijkt uit een beperkt onderzoek van VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, dat in Gazet van Antwerpen en Het Belang Van Limburg is verschenen.

VITO onderzocht de luchtkwaliteit in 90 klaslokalen in 30 lagere scholen over heel Vlaanderen. In alle klassen werd te veel koolstofdioxide (CO2) gemeten.

De richtwaarde voor CO2 is 492 ppm (parts per million, nvr). Die waarde werd overal overschreden. Op een plaats werd 5.000 ppm vastgesteld. CO2 is niet giftig, maar hoge concentraties leiden wel tot vermoeidheid en concentratiestoornissen.

Ook het gehalte aan fijn stof en andere schadelijke stoffen die afgescheiden worden door bijvoorbeeld meubels of vloerbekleding, ligt in veel gevallen hoger dan de richtwaarde.

VITO vraagt dat de klassen voldoende verlucht worden, maar er kan ook preventief gewerkt worden. Zo kunnen scholen bij de aankoop van bijvoorbeeld meubilair en vloerbekleding erop letten dat er materialen gebruikt worden die zo weinig mogelijk schadelijke stoffen uitstoten.