"VS mag basis Kirgizië blijven gebruiken"

Roza Otoenbajeva, die tijdelijk de macht heeft in Kirgizië, heeft gezegd dat de Verenigde Staten hun militaire basis in het land mogen blijven gebruiken. De Manas-basis in Centraal-Azië is een belangrijk steunpunt voor de Amerikaanse troepen in Afghanistan.

De overeenkomst liep in principe af in juli, maar president Koermanbek Bakijev is intussen moeten vluchten na een volksopstand.

Het Amerikaanse leger schortte het transport van troepen vorige week op toen de volksopstand in Kirgizië losbarstte. Het is nog niet duidelijk wanneer de vluchten hernomen worden. Minister van Defensie Robert Gates heeft gezegd dat er alternatieven zijn voor de basis in Kirgizië, maar dat geen enkele daarvan ideaal is. In maart alleen al passeerden er 50.000 Amerikaanse soldaten. Er zijn ook 1.100 troepen gelegerd. Voorts is er brandstof en andere bevoorrading aanwezig.

Vorig jaar had Rusland er bij Bakijev op aangedrongen dat de Amerikaanse basis in Kirgizië gesloten zou worden. De basis is een doorn in het oog van Moskou, dat de republiek onder zijn invloedssfeer wil houden. Maar toen de VS met financiële argumenten over de brug kwam, bleef de basis toch open.