Buitenbeentje van Duitse cinema overleden

In Duitsland is film- en theaterregisseur Werner Schroeter op 65-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Hij wordt samen met onder anderen Rainer Werner Fassbinder en Wim Wenders beschouwd als een van de grootste Duitse regisseurs uit de naoorlogse geschiedenis.

Schroeter was altijd een buitenbeentje van de Duitse cinema. Hij was een van de prominente regisseurs van de Neue Deutscher Film, die sterk beïnvloed was door de Nouvelle Vague in Frankrijk. Hij maakte vooral alternatieve films met een erg opvallende montage en gebruikte als liefhebber van, heel vaak elementen uit de opera- en de theaterwereld.

Zijn bekendste werk was "Palermo oder Wolfsburg", een arbeidersdrama waarmee hij de Gouden Beer won op het Filmfestival van Berlijn in 1980, meteen ook een van zijn enige commerciële successen. Zijn laatste film "Diese Nacht" ging vorig jaar in première op het Filmfestival van Venetië. Schroeter acteerde ook zelf een aantal keer in films van zijn goede vriend Fassbinder.

Op het Filmfestival van Venetië werd Schroeter in 2009 nog gelauwerd voor zijn volledige oeuvre. Tijdens de afgelopen Berlinale kreeg hij nog de Teddy Award, voor zijn "radicale experimenteerdrang". De regisseur is op 65-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.