Celstraf voor mishandeling van baby's

Een onthaalmoeder uit Herent is veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor de mishandeling van drie baby's. Eentje daarvan werd zo hard door elkaar geschud dat ze een hersenbloeding kreeg en blind werd.
Het gerechtsgebouw in Leuven

In 2006 trok de 43-jarige onthaalmoeder aan de armen van een baby, die daardoor een sleutelbeenbreuk opliep. In 2008 deed ze hetzelfde bij een ander kindje. Dat brak een arm. Vorig jaar schudde de vrouw een baby van vijf maanden oud door elkaar. Het meisje kreeg een hersenbloeding en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Het kind is een jaar later nog altijd blind en revalideert volop.

Volgens de onthaalmoeder dreigde het meisje te stikken in haar eigen braaksel, maar de verpleegster die het kind reanimeerde, haalde die stelling tijdens de rechtszaak onderuit. De onthaalmoeder werd veroordeeld tot vier jaar cel voor de mishandeling van de drie kinderen, waarvan de helft met uitstel, op voorwaarde dat ze nooit meer als onthaalmoeder werkt.

De vrouw, die het vonnis niet bijwoonde, vertoont volgens de rechter weinig schuldinzicht. "De beklaagde was niet in staat om op een degelijke en verantwoorde manier als onthaalmoeder te functioneren. Ze kampte met psychologische problemen en heeft haar frustraties en stress op de kinderen uitgewerkt", klonk het. De onthaalmoeder is onmiddellijk aangehouden.

De rechter haalde in het vonnis ook uit naar Kind & Gezin. Dat stelde eerder al vast dat er problemen waren bij de onthaalmoeder, maar trok haar vergunning niet in. "Er kunnen vragen gesteld worden over de verantwoordelijkheid en de toezichtsfunctie van Kind & Gezin", aldus de rechter. De verdediging wil dat er een onderzoek komt naar de rol van Kind & Gezin.

"Attest niet ingetrokken, wel voorwaarden opgelegd"

Kind & Gezin erkent dat het de voorbije jaren verschillende keren problemen heeft vastgesteld bij de onthaalmoeder uit Herent, maar die wogen niet zwaar genoeg door om de vergunning meteen in te trekken, klinkt het.

"Er zijn onregelmatigheden vastgesteld, maar na onderzoek was niet altijd duidelijk waar de oorzaak daarvan lag, of konden de problemen worden opgelost met een aantal voorwaarden", zegt woordvoerster Leen Du Bois van Kind & Gezin.

"Er werd dus niet meteen overgegaan tot het intrekken van het attest van de betrokken onthaalmoeder, maar er werden dus wel voorwaarden gesteld en via inspecties werd gecontroleerd of die werden opgevolgd."

Na het laatste incident werd het attest van de vrouw wel ingetrokken.