China wil VS steunen in sancties tegen Iran

De Verenigde Staten en China gaan samenwerken om Iran eventuele sancties op te leggen over zijn nucleaire programma. De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese collega Hu Jintao hebben dat afgesproken op de top over nucleaire veiligheid in Washington.

De top over nucleaire veiligheid werd gisteravond laat (Belgische tijd) op gang geschoten met een diner. 47 landen nemen aan de top deel. Met dit initiatief wil Barack Obama internationale samenwerking afdwingen om het kernwapenarsenaal en nucleaire materiaal in de wereld, zoals verrijkt uranium, beter te beveiligen zodat het niet in handen komt van terroristische organisaties.

Maar Obama zoekt er ook internationale steun voor nieuwe sancties tegen landen die in het geheim aan kernwapens zouden werken, zoals Iran en Noord-Korea. Die twee landen zijn overigens niet uitgenodigd op de top in Washington. Voor nieuwe sancties tegen Iran heeft de VS de steun nodig van onder meer China en Rusland. Beide landen beschikken namelijk over een vetorecht in de VN-Veiligheidsraad en kunnen resoluties tegen Iran dus blokkeren. China, dat zich tot nog toe veel gematigder tegenover Iran opstelde dan de VS, liet in een bilateraal gesprek al een opening en beloofde samen te werken aan een nieuwe VN-resolutie.

China is nooit een voorstander geweest van sancties om conflicten op te lossen. Dat komt mede doordat China zelf sancties opgelegd kreeg na de repressie van protestbewegingen eind jaren 80. Maar China gelooft ook niet in inmenging van de binnenlandse aangelegenheden van andere landen. De Chinezen zijn er meester in om hun economische belangen en eventuele diplomatieke spanningen niet in elkaars vaarwater te laten komen.

De toezegging van Hu Jintao is dan ook een belangrijke stap, zij het dat de Chinese president nog niet helemaal in zijn kaarten liet kijken en er niet bij zei hoever de Chinezen de sancties willen laten gaan.

Oekraïne bouwt voorraad verrijkt uranium af

De Amerikaanse president boekte ook al een tweede succesje. Zo heeft Oekraïne aangekondigd dat het zijn voorraad verrijkt uranium tegen 2012 zal afbouwen. Oekraïne heeft voldoende splijtstof voor verschillende kernwapens.

Het zou gaan om 100 kilogram verrijkt uranium dat het land nog in zijn bezit had sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Waar het uranium naartoe zal gaan, is niet bekendgemaakt, maar zowel de Verenigde Staten als Rusland zouden een rol spelen in de beveiliging van het materiaal.

De top over de nucleaire veiligheid was ook het toneel voor de eerste ontmoeting tussen Europees president Herman Van Rompuy en de Amerikaanse president Obama (foto). Het ging louter om een fotosessie, van een echte privé-ontmoeting was nog geen sprake.

In een persmededeling loofde Van Rompuy het initiatief van Obama om de strijd tegen nucleaire terreur op internationaal vlak aan te pakken. Het zal de wereldwijde veiligheid verhogen en de nucleaire non-proliferatie versterken, meent hij. Maar alleen als alle VN-lidstaten samenwerken, zal dat ook lukken.