Juwelier uit Schaarbeek aangehouden

Het parket van Brussel heeft de juwelier uit Schaarbeek aangehouden die gisteren overvallen werd. Bij die overval schoot hij op beide daders. Daarbij kwam een van de twee daders om. Volgens het parket is er geen sprake van wettige zelfverdediging.

De juwelierszaak aan de Haachtsesteenweg in Schaarbeek werd gisteravond kort na 19 uur overvallen. Twee mannen stapten de winkel binnen en bedreigden de 35-jarige juwelier. Ze graaiden een hoop juwelen mee en gingen naar buiten. In een vuurgevecht dat daarop volgde, schoot de juwelier een van de daders dood, de andere raakte zwaargewond.

Het parket heeft nu zowel een onderzoek geopend naar de overval zelf als naar de schietpartij. De juwelier is in verdenking gesteld van doodslag en poging tot doodslag en aangehouden. Volgens het parket is er bij de schietpartij geen sprake van wettige zelfverdediging en schoot de man alleen om zijn gestolen juwelen te recupereren.

De twee daders waren al vertrokken uit de winkel, probeerden te vluchten met een scooter, maar kregen het toestel niet meteen aan de gang. In tussentijd haalde de juwelier een pistool uit de achterkamer van zijn zaak. Hij liep naar buiten en schoot vijf keer op de wegrijdende daders, waarvan drie of vier keer raak, klinkt het bij het parket. "De juwelier zelf werd op dat ogenblik niet meer bedreigd, ook andere personen werden niet meer bedreigd, in die omstandigheden kunnen we niet spreken van wettelijke zelfverdediging", zegt woordvoerder Jos Colpin.

De juwelier zou volgens de eerste vaststellingen geen wapenvergunning gehad hebben. De man zou wel vorig jaar al het slachtoffer geweest zijn van een overval. De dader die is doodgeschoten, zou voorwaardelijk vrij geweest zijn.