Mathilde verre nicht van Poolse interim-president

Prinses Mathilde heeft een familieband met Bronislaw Komorowski, de voorzitter van het Poolse Lagerhuis die nu tijdelijk de functie van president van Polen heeft opgenomen. De vorige president, Lech Kaczynski, kwam zaterdag om het leven bij een vliegtuigongeval.

Bronislaw Komorowski is een verre neef van de moeder van prinses Mathilde, gravin Anna Komorowska - die gehuwd was met graaf Patrick d'Udekem d'Acoz.

"Ze kennen elkaar goed. Ze telefoneren vaak met elkaar. Ze staan dichter bij elkaar met het hart dan met het bloed", vertelde de Poolse graaf Plater-Zyberk aan het persagentschap Belga. De graaf is een kennis van de familie Komorowski. De wortels van de familie zouden tot 1440 in de plaats Komorowo teruggaan.

Komorowski heeft twee weken de tijd om een datum voor vervroegde presidentsverkiezingen in Polen vast te leggen. Normaal gezien zouden de presidentsverkiezingen in oktober plaatsvinden.