Onschendbaarheid van Bakijev opgeheven

De voorlopige regering van Kirgizië heeft de onschendbaarheid van de gevluchte president Koermanbek Bakijev opgeheven. Er wordt ook een strafrechtelijk onderzoek geopend.

Als Bakijev zich vandaag niet overgeeft, zal hij worden gearresteerd, liet de interim-regering weten. Bakijev werd vorige week van de macht verdreven na hevige onlusten. 

De president vluchtte naar het zuiden van het land, maar weigerde tot nog toe af te treden. Hij beschouwt zichzelf nog steeds als de legitieme leider van het land. Bakijev benadrukt dat hij niet verantwoordelijk was voor de dood van antiregeringsbetogers. 

Maar de interim-regering denkt daar anders over. Ze drong er bij de president op aan terug te keren naar de hoofdstad Bisjkek of anders zou hij gearresteerd worden. Volgens de laatste berichten zou Bakijev dan toch bereid zijn om ontslag te nemen als hij en zijn familie garanties krijgen over hun veiligheid.

Bij het protest tegen de regering werden vorige week meer dan 80 mensen gedood. De onlusten waren het gevolg van wekenlang protest tegen de prijsstijgingen en corruptie in Kirgizië. De regering werd ten val gebracht en een interim-regering onder leiding van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Roza Otoenbajeva nam het roer over.