Palestijnen vrezen voor deportatie

Israël heeft de voorwaarden voor het verblijf van Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever verscherpt. De Arabische Liga zegt dat Israël zo tienduizenden Palestijnen wil deporteren uit dat gebied.

Volgens Israël gaat het niet om een nieuwe maatregel, maar enkel een verstrakking van een militaire richtlijn uit 1969. Die zou het makkelijker maken om ongewenste Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever te deporteren. Israël zou zich daarvoor baseren op de Palestijnse burgerlijke stand.

Critici menen dat op die manier mensen die officieel in de Gazastrook wonen en zonder toestemming verhuisd zijn naar de Westelijke Jordaanoever, kunnen worden uitgezet.  Ook Israëlische mensenrechtenorganisaties vinden de maatregel onbillijk en stellen dat de nieuwe maatregel vaag gehouden wordt om alle ongewenste Palestijnen het land uit te zetten.

De Palestijnen zijn verbolgen en ook de Arabische Liga heeft woedend gereageerd. Die organisatie zegt dat Israël nu 25.000 Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever zou kunnen verdrijven.

De Liga spreekt ook over "apartheid", want de maatregel is niet geldig tegenover de Joodse kolonisten die op de Westelijke Jordaanoever wonen. Volgens het internationaal recht zijn die kolonies illegaal.

Intussen heeft Israël zijn inwoners gewaarschuwd om voorlopig niet naar de Sinai-woestijn in Egypte te gaan. Radicale moslimterroristen zouden van plan om daar Israëlische toeristen te ontvoeren. De Sinai is erg populair bij Israëli's.