Palm zet zichzelf in de etalage

De producent van zakcomputers Palm Inc. heeft een aantal zakenbanken gevraagd om uit te kijken naar een overnemer. De pionier van zakcomputers zit al een tijdje in de problemen.

Volgens het persagentschap Reuters heeft Palm Inc. een aantal zakenbanken gevraagd om uit te kijken naar kandidaat-overnemers. De zet komt niet onverwacht van de voorbije dagen was de beurskoers van het bedrijf uit Sunnyvale in Californië fors gestegen, weliswaar tegen de achtergrond van een daling met 69% de voorbije zes maanden.

De beleggers gaan er blijkbaar van uit dat er voldoende interesse is voor Palm om een overnamestrijd te doen losbarsten tussen een aantal kandidaten.

Daarbij worden vooral de computerproducenten Hewlett-Packard en Dell genoemd. Die zouden via Palm vooral op de lucratieve markt van de "smartphones" zoals de iPhone van Apple en de Blackberry willen komen. Die twee domineren nu de markt voor mobiele telefoons met internettoepassingen.

Palm kan daarbij rekenen op zijn nieuwe smartphone Pre (foto) en op het bijhorende bestuurssysteem webOS. Toch is de verkoop van de Pre tot nu toe niet het verhoopte succes geworden. Palm stapelt daarom de verliezen op en de beurskoers is die evolutie gevolgd.

Pionier van de zakcomputer

Palm werd in '92 opgericht door Jeff Hawkins, Donna Dubinsky en Ed Colligan en lanceerde de eerste succesvolle elektronische agenda of PDA Palm Pilot in '97. Het ding domineerde lang de marktvan zakcomputers, maar Palm werd een aantal keer overgenomen.

De oprichters verlieten het bedrijf en richtten concurrent Handspring op, dat in 2003 evenwel fuseerde met Palm. Het bedrijf bleef evenwel te lang hangen bij de zakcomputers en werd door Apple in de wind gezet toen dat de kaskraker iPhone op de markt bracht. Met de Pre wil Palm terugslaan, maar het ziet ernaar uit dat die vooral een handig argument zal worden om een grotere en veilige haven binnen te varen.