Polen rouwen om hun president

In Polen hebben duizenden mensen een laatste groet gebracht aan de overleden president Lech Kaczynski. Die zal zondag worden begraven in de kathedraal van Krakow.

Het lichaam van de overleden Poolse president werd eergisteren naar Polen teruggevlogen. Vandaag kwam de kist met het lichaam van zijn vrouw aan en nu liggen beide lichamen opgebaard in het presidentiële paleis in Warschau.

Duizenden Polen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om een laatste groet te brengen aan de president. Die is enkele dagen geleden omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Rusland. Daarbij zijn ook 95 andere Poolse prominenten omgekomen.

Zondag wordt de president samen met zijn vrouw begraven in de kathedraal van Krakow. Daar liggen ook de Poolse koningen en de president tijdens de Tweede Wereldoorlog, Sikorsky, begraven. De Amerikaanse president Barack Obama, zijn Franse collega Nicolas Sarkozy en de Russische leider Dmitri Medvedev zullen die plechtigheid bijwonen.

Waarnemend president Bronislaw Komorowski maakt morgen bekend wanneer er nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden. Volgens de Poolse grondwet moet de waarnemend president binnen de 14 dagen na de dood van de president een verkiezingsdag bekendmaken. De verkiezingen moeten dan binnen de 60 dagen na die aankondiging plaatsvinden.

Maar Komorowski wil blijkbaar zo lang niet wachten en maakt de datum morgen al bekend. Op de Poolse televisie benadrukte Komorowski dat het ondanks de nodige rouwperiode "belangrijk is dat de onzekerheid over het presidentschap beëindigd wordt".