Schouppe wil meer Belgen op de fiets

De Belgen maken zowel in hun vrije tijd als voor het woon-werkverkeer veel te weinig gebruik van de fiets. Daarom lanceert staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) de campagne "Je fiets daagt je uit" om meer Belgen op de fiets te krijgen.

In België neemt 8,2 procent van de mensen de fiets om zich te verplaatsen naar het werk. Dat is een lichte verbetering ten opzicht van 2005, toen slechts 7,7 procent van de Belgen de fiets naar het werk nam, maar het blijft toch een erg laag cijfer. De fiets is het op twee na populairste vervoermiddel, na de auto en de trein.

Opvallend is wel het verschil tussen enerzijds Vlaanderen, waar 12,9 procent naar het werk fietst, en anderzijds Wallonië en Brussel waar slechts 1,5 procent de fiets neemt.

De multimediale campagne van Schouppe is gisteren van start gegaan. Op de tv-zenders Vtm en RTL-TVi lopen korte programma's van telkens 1 minuut waarin de voordelen van het fietsgebruik worden benadrukt. Zo is fietsen in druk verkeer vaak sneller en kan je snel "parkeren". Daarnaast is fietsen gezond en stoot het geen CO2-uit.

"Je fiets daagt je uit" loopt ook op radiozender Q-Music en de websites van Vtm en RTL-TVi. Tot eind deze maand is de campagne actief.