SMAK laat bezoeker toegangsprijs bepalen

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent laat tussen 20 en 24 april de bezoekers zelf de toegangsprijs bepalen voor de lopende tentoonstellingen. Het museum wil met deze actie onderzoeken wat de bezoeker wil betalen voor een portie kunst.

Het museum haalt weinig inkomsten uit zijn bezoekers door een lage ticketprijs en vroeg zich daarom af hoe de werkingsmiddelen toch verhoogd kunnen worden op een publieksvriendelijke manier.

"7 op de 10 bezoekers hebben recht op korting, zo is er de 1 euro-regel voor jongeren tot 26 jaar", zegt adjunct-zakelijk directeur van het museum, Femke Vandenbosch. "Wij geven die kortingen met veel plezier, maar we vroegen ons af wat je nog hebt aan een algemene ticketprijs van 6 euro als maar 30 procent van de bezoekers die betaalt."

Het SMAK werkt voor het onderzoek samen met Vera Pringels, laatstejaarsstudente economie aan de Universiteit Gent. Haar thesis, met als titel "Pay what you want", handelt over interactieve prijsbepaling. "Bezoekers oordelen in dat systeem zelf over de waarde van een bepaald product", zegt Pringels. "In het museum zullen bezoekers, naargelang de dag, de mogelijkheid krijgen om ofwel voor het bezoek ofwel na het bezoek een bedrag te doneren."

Volgens Vandenbosch kadert het onderzoek in een groot debat dat momenteel loopt binnen de culturele sector. "Zo wordt in Angelsaksische musea al veel meer met een giftensysteem gewerkt". Op zondag 25 april is de toegang tot het museum sowieso gratis vanwege Erfgoeddag.

In het SMAK loopt momenteel een expo met werk van de Amerikaanse kunstenaar Ed Templeton en er is ook een eerste overzichtstentoonstelling van de Belgische kunstenaar Koen van den Broek te zien.