Spanje warmt sneller op dan andere landen

De opwarming van de aarde verloopt in Spanje sneller dan in andere landen van het noordelijk halfrond. Dat blijkt uit een onderzoek van Spaanse wetenschappers dat vandaag door het ministerie van Leefmilieu is voorgesteld.

De wetenschappers van de Spaanse cel van Clivar, een internationale organisatie van onderzoekers die de klimaatverandering in kaart moet brengen, hebben berekend dat Spanje sinds 1975 een gemiddelde temperatuurstijging beleeft van een halve graad per decennium. Dat is 50 procent meer dan de gemiddelde stijgingen in andere landen op het noordelijk halfrond.

Tegen het einde van deze eeuw zou het in de zomer gemiddeld 6 graden warmer worden in Spanje, en 2 tot 3 graden kouder in de winter. Er zou ook minder neerslag vallen. De Spaanse staatssecretaris voor klimaatverandering, Teresa Ribera, noemde het rapport "indrukwekkend."

Aan de Spaanse kust stijgt intussen ook het zeeniveau. Aan de Atlantische kant werd in de tweede helft van de 20e eeuw een stijging opgemeten van 2 millimeter per jaar. Aan de Middellandse Zee was dat 1,4 millimeter.

Volgens experts maakt Spanje een "Afrikanisering" van zijn klimaat mee, met meer extremen en minder neerslag. Spanje zou dus meer en meer een Afrikaans klimaat krijgen. Een derde van het grondgebied dreigt woestijn te worden.