Turtelboom wil harde aanpak van relschoppers

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) vindt het onaanvaardbaar dat jongeren rellen uitlokken als reactie op het oppakken of neerschieten van criminelen door de politie. Ze belooft een harde aanpak.

In Terzake op Canvas toonde de minister geen enkel begrip voor de jongeren die maandagavond keet hebben geschopt in de Brusselse gemeente Sint-Gillis. Volgens haar gaat het om mensen die heulen met criminelen. Het oppakken van misdadigers is een kerntaak voor de politie en de samenleving, vindt Turtelboom en ze wil ook een keiharde repressie voor dat soort incidenten.

Het was gisteravond de hele avond onrustig in Sint-Gillis. Jongeren gooiden er met stenen, stichtten enkele brandjes en overgoten het plein met olie zodat het spekglad werd. Er werden ook auto's in brand gestoken en molotovcocktails gegooid.

De politie, die massaal was uitgerukt, werd bekogeld met stenen. Ze kreeg versterking van zes andere Brusselse politiezones en er werd ook een politiehelikopter ingezet. In totaal werden dertig jongeren opgepakt, vandaag blijft één van hen aangehouden.

Wellicht gingen de jongeren over tot geweld als reactie op de schietpartij op de Brusselse Buitenring in Woutersbrakel, waarbij de politie een zware jongen uit Sint-Gillis doodschoot.