Verkiezingen Soedan met twee dagen verlengd

De verkiezingen in Soedan worden met twee dagen verlengd. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Er zijn onder meer vertragingen bij het afleveren van de stemformulieren.

Afgelopen zondag gingen de eerste vrije verkiezingen in 24 jaar tijd van start in Soedan. Het gaat om een complexe stembusgang, de Soedanezen kiezen een nieuwe president, een nieuw nationaal bestuur en nieuwe regionale parlementen.

Verschillende oppositiepartijen vroegen zondagavond al dat de verkiezingen verlengd zouden worden. Toen de stembureaus opengingen, was er sprake van vertragingen bij het afleveren van de stemformulieren, formulieren die door elkaar werden gehaald en namen die van de kieslijsten waren verdwenen. Er waren ook klachten over stembureaus die zonder waarschuwing waren verhuisd en waarnemers werden niet toegelaten om een oogje in het zeil te houden.

Nu is officieel beslist dat de verkiezingen twee dagen langer zullen duren. Normaal gezien zouden ze vandaag aflopen, nu is dat uitgesteld naar donderdag. De resultaten zouden niet bekend zijn voor 18 april. Het lijdt weinig twijfel dat huidig president Omar Al Bashir, die beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden, in zijn functie wordt bevestigd.

Soedan is het grootste land van Afrika. Decennialang woedde er een burgeroorlog tussen het Arabische noorden en het zwarte zuiden van het land. Daaraan kwam pas in 2005 een einde. Daarbovenop komt nog het conflict in de noordwestelijke regio Darfoer tussen door de regering gesteunde Arabische milities en Afrikaanse rebellengroepen. Daarbij zijn honderdduizenden doden gevallen.

De eerste vrije verkiezingen waren een onderdeel van het vredesakkoord dat in 2005 werd ondertekend. Er moet volgens het akkoord later ook een referendum worden gehouden waarbij de bevolking van Zuid-Soedan zich mag uitspreken over onafhankelijkheid.