Weer beroering na uitspraak kardinaal Bertone

Kardinaal Tarcisio Bertone, de tweede man van het Vaticaan, heeft gezegd dat pedofiel gedrag niets te maken heeft met het celibaat, maar veeleer met homoseksualiteit. Volgens Bertone is dat ook door psychiaters bewezen.

Bertone (foto) deed zijn uitspraak op een bisschoppenconferentie in Chili. "Verscheidene psychologen en psychiaters hebben aangetoond dat er geen verband bestaat tussen celibaat en pedofilie, maar vele anderen hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen homoseksualiteit en pedofilie." Het is evenwel onduidelijk waarop de kardinaal zich precies baseert.

De uitspraak heeft al boze en verontwaardigde reacties uitgelokt, zowel bij linkse als bij rechtse partijen. Verenigingen van homoseksuelen reageren woedend, en ook psychiaters en psychologen verwerpen de uitspraak.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.A) is geschokt. "De uitspraak is totaal onaanvaardbaar, is nergens op gebaseerd en het is een belediging voor iedereen", aldus Smet. Hij vindt dat de paus de beledigende uitspraak moet herroepen, en wil de pauselijke nuntius uitnodigen voor een gesprek. "Religie moet bruggen bouwen tussen mensen en geen muren", zegt Smet.