Wie is wie in "Green zone" ?

Regisseur Paul Greengrass benadrukt in zowat elk interview dat "Green zone", zijn actiedrama tegen de achtergrond van de oorlog in Irak, in de eerste plaats entertainment is. Hij wil namelijk proberen om het grote publiek dat fan was van zijn "Bourne"-blockbusters ook warm te maken voor een film over een actueel thema.

De wervelende actie kan echter niet verbergen dat "Green zone" ook een en ander te vertellen heeft over de oorlog en de redenen waarom het daar zo gruwelijk fout is gelopen. Tenslotte hebben Greengrass en scenarist Brian Helgeland zich gebaseerd op een non-fictieboek van de Amerikaanse journalist Rajiv Chandrasekaran. Die deed twee jaar lang verslag van de oorlog voor de Washington Post en deed in de loop van zijn verblijf een paar ontnuchterende ontdekkingen.

Het is dan ook geen stap te ver om in de hoofdfiguren van "Green zone" mensen te herkennen wiens naam onlosmakelijk met de oorlog verbonden is.

Miller (gespeeld door Matt Damon)
staat voor: het Amerikaanse leger, dat plichtsbewust de invasie had uitgevoerd en daarna moest avaststellen dat er geen massavernietigingswapens te vinden waren en de regering zelfs geen deftig plan had om het land terug op te bouwen. Damons personage is gebaseerd op Chief Warrant Officer Richard L. Gonzalez, bij collega’s bekend als "Monty". Hij had dezelfde taken als Matt Damon in de film en werkte trouwens mee als consulent. Pikant detail: hij heeft zich intussen gedistantieerd van de samenzweringstheorie die "Green zone" vertelt.

Lawrie Dayne (gespeeld door Amy Ryan)
staat voor: de pers, die aanvankelijk de propaganda van de regering geslikt heeft maar zich vragen begint te stellen. Het personage is meer bepaald gebaseerd op Judith Miller, een journaliste van de New York Times die uitgebreid had geschreven over de massavernietigingswapens die Saddam Hoessein zogezegd ontwikkelde. Daar bleek dat haar artikels op zijn minst tendentieus en vaak gewoon onjuist waren.

Clark Poundstone (gespeeld door Greg Kinnear)
staat voor: Paul Bremer, de man die de heropbouw van Irak in handen kreeg. Oorspronkelijk was die taak voorbehouden voor Jay Garner, een man met veel kennis en ervaring terzake. Na amper twee maanden werd hij echter vervangen door Bremer, een diplomaat zonder de juiste adelbrieven maar wel een vriend van Dick Cheney. Bremer voerde vervolgens een neoliberale politiek die de Amerikanen de goodwill van de Iraakse bevolking kostte en het land in de chaos stortte.

Martin Brown (gespeeld door Brendan Gleeson)
staat voor: de bedrogen CIA-specialisten die zagen hoe het Pentagon hun inlichtingen verdraaide tot ze in het kraam pasten en geen oor had voor de geïnformeerde kritiek die de CIA formuleerde.

Briggs (gespeeld door Jason Isaacs)
staat voor: Xe Services LLC, beter bekend als Blackwater. Het gaat om een bedrijf dat privémilitairen verhuurt, voornamelijk aan de Amerikaanse overheid.

Ruben Nollet