35 Afghanen stoppen met hongerstaking

De 35 Afghaanse vluchtelingen die al meer dan een maand in hongerstaking waren in Elsene, zijn voorzichtig opnieuw begonnen met eten. Ze bereikten een akkoord met de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), en zetten daarom hun actie stop.

33 dagen hebben de Afghaanse vluchtelingen niet gegeten om in België te mogen blijven. Nu krijgen ze een witte kaart, die hen toelaat om een werkvergunning aan te vragen.

Aan het akkoord dat de Afghanen bereikten zijn wel strenge voorwaarden verbonden, benadrukt de DVZ. De Afghanen mogen niet afhankelijk worden van het OCMW, ze moeten werk zoeken en integreren, en hun kinderen moeten naar school gaan.

De 33 zijn vanavond voorzichtig begonnen met opnieuw te eten. Naar verluidt vroegen al andere Afghaanse vluchtelingen om hetzelfde pand in de Dublinstraat, een Latijns-Amerikaans cultureel centrum, te mogen gebruiken voor een hongerstaking.