"Biolandbouw is imago van geitenwollensokken kwijt"

De productie van biologische land- en tuinbouwproducten is vorig jaar gestegen met 5%. Dat blijkt uit het jaarrapport van 2009. De vraag naar bioproducten stijgt al enkele jaren, maar voor het eerst neemt nu ook het binnenlandse aanbod toe.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die ook bevoegd is voor Landbouw, stelde het jaarrapport vandaag voor in een biologische supermarkt in Mechelen.

Uit het rapport blijkt dat het areaal biologische land- en tuinbouw in Vlaanderen vorig jaar met 5% steeg ten opzichte van 2008, tot 3.700 hectare of zo'n 1% van het totale landbouwareaal. Ook de bioveeteelt doet het goed, vooral de biologische legkippen (+67%). In 2009 kwamen er in de Vlaamse land- en tuinbouwsector 21 nieuwe bioproductenten bij, wat het totaal op 242 brengt.

Ondertussen blijft de consumptie van bioproducten toenemen. 17% van de Belgen koopt minstens eenmaal om de tien dagen biologische producten. In 2009 werd 15% meer uitgegeven aan bioproducten, 350 miljoen euro in totaal.

Minister-president Peeters verwijst naar het Strategisch Plan Biologische Landbouw, dat de Vlaamse regering in 2008 lanceerde in samenwerking met de Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en de biosector.

Via projecten als "Bio zoekt boer" worden boeren aangespoord om de omschakeling naar biolandbouw te wagen. "Ik denk dat we eindelijk de negatieve trend hebben omgebogen en dat is voor iedereen goed. De biolandbouw is van zijn geitenwollensokkenimago af", aldus Peeters.