"Blauwhelmen nog zeker één jaar in Congo"

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) pleit voor een geleidelijke terugtrekking van de VN-blauwhelmen in het oosten van Congo. De minister zit daarmee op de lijn van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die het mandaat van de MONUC-missie wil verlengen.

Komend weekend gaat een delegatie van de Verenigde Naties met de Congolese president Joseph Kabila praten over de terugtrekking van de blauwhelmen uit Congo. Kabila wil de blauwhelmen zo snel mogelijk weg. De eerste soldaten zouden volgens hem al rond 30 juni moeten vertrekken. Dan viert Congo de 50e verjaardag van de onafhankelijkheid. In 2011 zouden alle soldaten het land moeten verlaten.

Maar VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wil zo snel niet gaan en pleit voor een geleidelijke terugtrekking van de vredesmacht. Ban Ki-moon wil het mandaat van de blauwhelmen eerst nog verlengen. Ook minister van Buitenlandse Zaken Vanackere wil het mandaat verlengen. Hij wil dat de blauwhelmen nog zeker één jaar in Congo blijven.

"De Congolese regering zou willen dat de blauwhelmen snel vertrekken. Daarmee toont ze haar ambitie om de veiligheid op het Congolese grondgebied te verzekeren zonder steun van buitenlandse troepen", verklaarde Vanackere tijdens een publiek debat in de KVS in Brussel. Maar Vanackere vindt dat de Congolese regering "te ambitieus" is.

Vanackere trekt eind april naar de Verenigde Staten om de verlenging van het mandaat van de blauwhelmen te bespreken met Ban Ki-moon. De minister wil de terugtrekking van de troepen koppelen aan de realisatie van doelstellingen, veeleer dan aan data.