"IJzingwekkend wat Lucia de Berk overkwam"

De Nederlandse minister van Justitie Hirsch Ballin wil Lucia de Berk een "ruimhartige" schadevergoeding geven. Hij noemde de gedachte dat iemand 6,5 jaar onschuldig heeft vastgezeten "ijzingwekkend". De Berk werd vandaag definitief vrijgesproken.
Lucia de Berk (rechts) meteen na de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem

De zaak rond de verpleegster heeft Nederland negen jaar in de ban gehouden. Lucia de Berk - tot vandaag enkel bekend als Lucia de B. - stond terecht voor zeven moorden en drie pogingen tot moord. Ze werd ervan beschuldigd overdoses te hebben gegeven aan ernstig zieke kinderen en bejaarden. Daar was ze eerder al voor veroordeeld tot levenslange opsluiting.

Rechtstreekse bewijzen, zoals DNA-sporen of vingerafdrukken, zijn nooit gevonden. De Berk werd schuldig bevonden omdat alle  sterfgevallen waarbij zij betrokken zou zijn, onverwacht kwamen en medisch onverklaarbaar waren. Ook had De Berk opvallend vaak dienst tijdens het overlijden van een patiënt.

Verder viel het op dat De Berk leugenachtige verklaringen had afgelegd, en dat zij zich in alle gevallen verdacht had gedragen. Zo zou ze overdreven bezorgd zijn geweest, en geen of slordige aantekeningen in het verpleegdossier hebben gemaakt.

Maar vanuit verschillende hoeken gingen steeds meer stemmen op dat Lucia de Berk helemaal niet schuldig zou zijn. In 2008 kwam ze vrij en oordeelde de Hoge Raad dat haar proces moest worden overgedaan. Voor het gerechtshof van Arnhem is ze nu definitief vrijgesproken.

Volgens het hof is er geen bewijs dat de slachtoffers een onnatuurlijke dood waren gestorven. Lucia de Berk trok juist aan de bel op de momenten dat het slechter met de patiënten ging, waarmee het hof liet weten dat haar onschuld vaststaat.

Medeleven en excuses

Lucia de Berk heeft in totaal 6,5 jaar vastgezeten. Ten onrechte dus, zo blijkt nu. Minister van Justitie Hirsch Ballin vindt het dan ook "ijzingwekkend" wat De Berk is overkomen.

De minister heeft haar een brief geschreven waarin hij zijn medeleven uit. "Het is heel erg wat haar is aangedaan", aldus Hirsch Ballin. Volgens de minister kan De Berk een "voortvarende en ruimhartige" schadevergoeding tegemoet zien, ook al is met geld niet goed te maken wat haar is aangedaan. Hij wil binnenkort ook persoonlijk met haar spreken.

Ook het Openbaar Ministerie heeft De Berk in een gesprek zijn excuses aangeboden voor de jaren die ze onschuldig vastzat. Het OM rehabiliteert haar daarmee en erkent dat de gevolgen van de celstraf ingrijpend zijn geweest voor zowel De Berk zelf als voor haar familie en naaste omgeving. Ze zal in elk geval zo snel mogelijk financieel worden gecompenseerd.