"Met digitale cheque verdwijnt rompslomp"

Volgens minister van Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zullen tegen het einde van het jaar elektronische maaltijdcheques gebruikt worden. Hij reageert daarmee op de kritiek van ondernemersorganisatie Unizo over de te hoge kosten die verbonden zijn aan de papieren cheques.

Unizo wil de dienstencheques afschaffen en het nettobedrag gewoon bij het loon storten. Aan die cheque zijn immers te veel kosten verbonden voor de werknemers en de handelaars, klinkt het.

Minister Van Quickenborne vindt het afschaffen van dit "extralegale voordeel" geen goede oplossing, maar is het er wel mee eens dat het huidige systeem tijdrovend en duur is. "De verdeling van de maaltijdcheques door de werkgever kost tijd en geld, en de handelaar die ze ontvangt, moet ze opsturen naar Brussel en moet drie weken op zijn geld wachten."

"Niet afschaffen maar wel digitaliseren"

De cheques gewoon afschaffen, is geen optie, volgens Van Quickenborne. "Die cheques dienen om een bepaalde uitgave te doen, een maaltijd bijvoorbeeld, en als je dat gewoon uitkeert in geld kun je dat niet controleren." De minister ziet alle heil nu in de digitale maaltijdcheque. "Wij hebben vier jaar gediscussieerd om nu eindelijk een nieuw systeem te lanceren dat binnenkort van start gaat, waardoor alle rompslomp verdwijnt."

Nog dit jaar zou de elektronische cheque worden gelanceerd en die is heel wat gebruiksvriendelijker en goedkoper, aldus Van Quickenborne. "Het elektronische systeem is zeer eenvoudig, je kan betalen met een betaalkaart of zelfs via een sms." Bovendien zal concurrentie eindelijk zijn rol kunnen gaan spelen. "We gaan door het elektronisch maken van het systeem de markt openbreken. Er gaan nieuwe spelers komen, zodat de kosten dalen. Op die manier gaan we een veel interessantere markt krijgen."

Fedis: "Valkuilen in het systeem"

Fedis, de federatie van de distributiesector, ziet echter valkuilen in het systeem van de elektronische maaltijdcheque. De beroepsfederatie vreest dat het systeem nóg ingewikkelder zal worden en meer zal kosten.

"De elektronische maaltijdcheque zou een stap in de goede richting kunnen zijn. De intentie is alvast goed want de elektronische maaltijdcheque zou moeten leiden tot meer veiligheid en tot administratieve vereenvoudiging. De uitwerking dreigt echter  te ontsporen. De papieren en elektronische maaltijdcheque naast elkaar laten bestaan, verdubbelt de problemen voor de handelaars", waarschuwt Fedis.

Fedis zegt ook  "uit eerste hand" vernomen te hebben dat de tarieven die de uitgevers van de elektronische maaltijdcheques zouden hanteren, voor de handelaars hoger zouden liggen dan die voor de papieren cheques.

VBO hoopt op snelle invoering systeem

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vreest niet dat de digitale cheques niet duurder zijn. "We gaan ervan uit dat de maatschappijen die deze cheques uitgeven faire en correcte normen hanteren in hun commerciële relaties" zegt men bij het VBO.

In tegenstelling tot Unizo, is werkgeversorganisatie VBO helemaal niet gewonnen voor het afschaffen van het systeem. De digitalisering vindt het VBO wel een goed idee en hoopt dat het systeem snel kan worden ingevoerd. "Dit kan het veiligheidsrisico en rompslomp van de papieren cheque verminderen en kan bovendien zorgen voor een snellere betaling aan de handelaars".