Belgen waarschuwden Citibank voor Lehman

Volgens de krant De Tijd zou de Belgische top van Citibank het Amerikaanse moederbedrijf in 2008 hebben gewaarschuwd voor beleggingen met garantie door de nu failliete zakenbank Lehman Brothers.

De brief van de Belgische bankdirecteuren dateert van oktober 2008, toen Lehman Brothers al over de kop was gegaan. In de brief tonen de Belgische toplui van Citibank zich bezorgd over de strategie om beleggingsproducten met garantie door Lehman te verkopen, ook aan de categorie van de meest voorzichtige klanten.

De Belgische directeurs hebben daar vragen bij en vrezen dat de geloofwaardigheid van Citibank op die manier in het gedrang zou komen.

De brief wordt net als een erg bezwarende e-mail van een bankdirecteur van Citibank in Namen toegevoegd aan het dossier van het proces van klanten tegen de bank. In die e-mail van juni 2008 -dus voor de val van Lehman- had die filiaalhouder kritiek geuit op adviezen om Lehman-producten te blijven verkopen aan de klanten, terwijl Citibank zelf haar belang in dat soort papieren aan het afbouwen was.

Volgens Citibank bevatten de documenten geen nieuwe informatie en de bank zegt vertrouwen te hebben in het gerecht. De bank merkt op dat de brief in kwestie dateert van na het faillissement van Lehman Brothers.

Rommelproducten verkocht?

Het proces-Citibank draait rond de verkoop van beleggingsproducten met garantie door de inmiddels failliete zakenbank Lehman Brothers. Citibank verkocht die producten aan beleggers die vaak niet wisten dat die onder garantie stonden van Lehman.

Het zou gaan om 4.200 klanten die bijna 130 miljoen euro verloren hadden. Aanvankelijk wou Citibank niet weten van een compensatie, maar onder zware druk stelde de bank begin dit jaar wel een regeling voor waarbij de gedupeerde klanten op termijn 65 tot 75% van hun investering zouden terugkrijgen. De meeste klanten zijn daar op ingegaan, maar daardoor is er nog geen punt gezet achter het proces.