Europa houdt minuut stilte voor Poolse slachtoffers

De Europese instellingen herdenken vandaag de Poolse slachtoffers van de vliegtuigcrash van afgelopen zaterdag. Commissievoorzitter José Manuel Barroso tekende een rouwregister en in het Europees Parlement werden de namen van de 96 slachtoffers voorgelezen. In Polen zelf vinden de nieuwe verkiezingen wellicht plaats op 20 juni.

In het Berlaymontgebouw in Brussel tekende de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barosso, het rouwregister voor de slachtoffers van de crash. Die kostte zaterdag het leven aan 96 mensen, onder wie president Lech Kaczynski, zijn vrouw en heel wat hoogwaardigheidsbekleders.

Tijdens de wekelijkse vergadering van de Europese Commissie werd een minuut stilte gehouden.

Ook het Europees Parlement hield vanmiddag een plechtigheid voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash. De namen van de 96 slachtoffers werden voorgelezen door Jerzy Buzek, de Poolse voorzitter van het Europees Parlement, en door Poolse europarlementsleden. Op het einde van de plechtigheid werd ook een minuut stilte gehouden.

Verkiezingen wellicht op 20 juni

Zaterdag vindt in Polen een nationale rouwceremonie plaats, zondag volgt dan de eigenlijke begrafenis van de Poolse president. Amerikaans president Barack Obama is van plan om de begrafenis bij te wonen. Voor ons land zullen minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) de begrafenis bijwonen. Iemand van het koningshuis, waarschijnlijk prins Filip, zal hem vergezellen.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Polen zal wellicht plaatsvinden op 20 juni. Pas volgende week zal de voorzitter van het parlement, Bronislaw Komorowski, de officiële datum aankondigen. Komorowski oefent nu tijdelijk de functie van president uit.